با انواع مکمل پری هورمون و عوارض بسیار آنها آشنا شوید!
در دنیای پرهیاهوی تناسب اندام، همواره راه های میانبری برای رسیدن به اندام ایده آل تبلیغ می شوند. یکی از این میانبرها، مصرف مکمل پری هورمون است؛ که با وعده های فریبنده افزایش عضله و چربی سوزی، طرفداران زیادی پیدا کرده اند. اما آیا این مکمل ها واقعاً معجزه گرند یا خطرات پنهانی در کمین دارند؟
در این مقاله، جستجوی به دنیای تاریک مکمل های پری هورمون خواهیم داشت و با انواع، فواید ا و عوارض هولناک آنها آشنا می شویم. به شما خواهیم گفت که چرا این مکمل ها علی رغم تبلیغات، می توانند به سلامتی شما آسیب جدی برسانند و جایگزین های امن و موثری برای رسیدن به تناسب اندام چه چیزهایی هستند.
مکمل پری هورمون چیست؟
مکمل پری هورمون یا پرهورمون یا مکمل پاراهورمون نوعی مکمل غذایی است؛ که به منظور تبدیل شدن به هورمون های خاص در بدن طراحی شده است. معمولاً برای افزایش سطح تستوسترون، هورمون جنسی مردانه که نقش مهمی در رشد عضلات، قدرت و میل جنسی دارد، استفاده می شود.
برخی از افراد از مکمل های پری هورمون برای افزایش عملکرد ورزشی و یا به دست آوردن ظاهری عضلانی تر استفاده می کنند.
در بدن، پروهورمون ها از طریق فرآیندی آنزیمی به هورمون های آنابولیک تبدیل می شوند؛ که به ساخت پروتئین و تحریک رشد عضلات کمک می کنند. این مکمل ها می توانند نتایج سریعی به همراه داشته باشند و به بدنسازان اجازه دهند تا در مدت زمان کوتاهی ترکیب بدنی خود را تغییر دهند.
بدنسازان اغلب می توانند با استفاده از پروهورمون ها، عضله سازی کرده و درصد چربی بدن را به شکل قابل توجهی و در زمان کوتاه تری کاهش دهند.
با این حال، هرگونه افزایش یا بهبودی که با مصرف مکمل پروهورمون ها به دست می آید، معمولاً کوتاه مدت است و عوارضی به دنبال دارد. مصرف مکمل های پروهورمون می تواند باعث افزایش سریع سطح تستوسترون شود که منجر به عوارض جانبی مشابه با عوارض استروئیدهای آنابولیک غیرمجاز می شود.
ممنوعیت مصرف مکمل پری هورمون در ورزش
برخی از سازمان های ورزشی، مانند کمیته بین المللی المپیک (IOC)، مصرف بسیاری از مکمل های پروهورمون و حتی می توان گفت همه ی آن ها را ممنوع کرده اند.
اگر یک بدنسازی حرفه ای هستید که برای شرکت در مسابقات مختلف، تحت آزمایش دوپینگ قرار می گیرید؛ باید بدانید چه موادی مجاز و چه موادی غیرمجاز هستند.
همچنین لازم است بدانید؛ که برخی از تولیدکنندگان، مخلوط هایی از پروهورمون ها را به مکمل های خود اضافه می کنند، بدون اینکه در لیست مواد تشکیل دهنده آن ها را ذکر کنند!!
سابقه ی پرفراز و نشیب مکمل های پری هورمون
هنگامی که پروهورمون ها برای اولین بار در سال 1996 معرفی شدند؛ بسیاری از ورزشکاران از قدرت بالای آن ها بهره بردند. به عنوان مثال، مارک مک گوایر، اسطوره ی لیگ برتر بیسبال، در تلاش برای شکستن رکوردهای هوم ران، از پروهورمون ها استفاده می کرد. با این حال، او به زودی به یکی از چهره های اصلی رسوایی استروئیدها تبدیل شد که صنعت ورزش را تکان داد.
اما تقریباً تمام پروهورمون های موجود در بازار با اصلاح قانون کنترل مواد مخدر آنابولیک در سال 2004 ممنوع شدند. این قانون بیان می کرد که تمامی پروهورمون های موجود برای فروش، «مواد کنترل شده» غیرمجاز تلقی می شوند؛ و استفاده از آن ها معادل با مصرف استروئیدهای آنابولیک-آندروژنیک (AAS) است.
با این وجود، مکمل های پری هورمون مدت زیادی از بازار خارج نشدند. تولیدکنندگان راه هایی برای دور زدن قانون سال 2004 پیدا کردند و فروش آن ها را در سال 2005 دوباره آغاز نمودند؛ و با کشف این مواد، آن ها به لیست مواد کنترل شده اضافه شدند. در حال حاضر، مصرف پروهورمون ها در بسیاری از کشورها ممنوع است.
در مجموع، اگرچه مکمل پری هورمون اکنون غیرقانونی هستند؛ تولیدکنندگان همچنان سعی می کنند آن ها را به مکمل های غذایی اضافه کنند. این مواد همچنان می توانند همان عوارض جانبی منفی را که قبل از سال 2004 داشتند، ایجاد کنند.
نحوه عملکرد و مزایای مکمل پری هورمون
مکمل های پری هورمون دسته ای از ترکیبات هستند که در بدن به هورمون های واقعی مانند تستوسترون یا استروژن تبدیل می شوند. این هورمون ها نقش مهمی در رشد عضلات، قدرت و متابولیسم دارند. طرفداران مکمل های پری هورمون ادعا می کنند که می توانند فواید متعددی از جمله:
• افزایش قدرت و عضله سازی: پری هورمون ها می توانند سطح هورمون های آنابولیک را در بدن افزایش دهند که می تواند به رشد عضلات و افزایش قدرت کمک کند.
• کاهش چربی: برخی از پری هورمون ها می توانند متابولیسم را افزایش داده و به سوزاندن چربی بیشتر کمک کنند.
• بهبود عملکرد ورزشی: پری هورمون ها می توانند انرژی و استقامت را افزایش داده و به بهبود عملکرد ورزشی کمک کنند.
• افزایش میل جنسی: پری هورمون ها می توانند سطح هورمون های جنسی را در بدن افزایش داده و به افزایش میل جنسی کمک کنند.
انواع مکمل پری هورمون
• آندروستندیون: این ماده به تستوسترون تبدیل می شود و می تواند به افزایش قدرت عضلانی و کاهش چربی بدن کمک کند.
• DHEA: این ماده می تواند به افزایش سطح تستوسترون و استروژن در بدن کمک کند و ممکن است فواید دیگری مانند بهبود عملکرد شناختی و خلق و خو داشته باشد.
• 17-آلفا-هیدروکسی پروژسترون: این ماده به استروژن تبدیل می شود و ممکن است برای زنان یائسه مفید باشد.
• 5-آلفا-دی هیدروکسی تستوسترون: این ماده یک فرم فعال از تستوسترون است که می تواند به افزایش قدرت عضلانی و میل جنسی کمک کند.
عوارض مکمل پری هورمون
بسیاری از افراد تصور می کنند مصرف مکملهای پری هورمون بی خطر است. اما درک این نکته ضروری است که مصرف پارا هورمون ها می تواند عوارض جانبی قابل توجه و مضرری به دنبال داشته باشد.
این عوارض مانند هر نوع مکمل غذایی دیگری، می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. در برخی موارد، عوارض جانبی پارا هورمون ها می توانند شدید و بلندمدت بوده و شبیه به عوارض جانبی استروئیدها باشند. عوارض جانبی زیر با مصرف مکمل پری هورمون ها مرتبط شناخته شده اند:
• سردرد
• افزایش ضربان قلب
• تهوع
• درد معده
• بی خوابی
• افزایش اضطراب
• خستگی
• آکنه
• تغییرات خلقی، که می تواند از نوسانات خفیف خلق و خو تا تغییر اساسی در شخصیت باشد.
• ریزش مو
• کوچک شدن بیضه ها
• رفتار پرخاشگرانه
• افزایش یا کاهش میل جنسی
• بزرگ شدن بافت سینه در زنان (در برخی موارد در مردان نیز ایجاد سینه می شود)
• فقدان انگیزه برای انجام فعالیت هایی که قبلا انجام می دادید (شبیه به احساس افسردگی)
سخن پایانی
مکمل های پری هورمون، شاید مزایای بسیاری در تسریع نتایج عضله سازی و تمرینات بدنسازی داشته باشد. اما مصرف حتی مقدار و دوز کمی از این مکمل ها میتواند در نتایج مسابقات و همچنین سلامت جسمی شما مضرات فراوانی را داشته باشد. با این حال، بهتر است پیش از مصرف پاراهورمون ها به صورت دقیق به نیازهای خود توجه کرده؛ و راه حل بهتری را برای رسیدن به نتایج عالی در بدنسازی انتخاب کنید.